Het perfecte cv in een handomdraai: 5 tips

Je bent starter en je wilt wat. Een baan om precies te zijn. Eerder schreven we over het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief. Maar zonder een fraai cv is je sollicitatie niet compleet. Daarom – voor starters én oude rotten in het vak – vijf tips voor het schrijven van een goed cv.

Schrijven is schrappen

Natuurlijk wil je – veelzijdig als je bent – op je cv graag vermelden dat je als recruiter én als student-assistent én als administratief medewerker hebt gewerkt. Maar houd je aan de gouden regel voor starters: je cv is maximaal één A4. Dingen die niet relevant zijn voor de functie laat je dus weg, of vat je samen onder ‘diverse bijbanen’. Want ook op je cv geldt: ‘less is more’. Liever drie relevante functies die er écht uitspringen, dan tien net-niet-functies.

Cv op maat

Het kan geen kwaad om je cv per sollicitatie wat aan te passen. De basis blijft hetzelfde, maar je voegt bepaalde activiteiten wel of niet toe. Een scriptie geschreven over een techniek, product of methode waar het bedrijf van je dromen veel gebruik van maakt? Vermeld op je cv je scriptietitel en een korte samenvatting. Zoekt men naar maatschappelijk betrokken, sociale sollicitanten? Jouw vrijwilligerswerk krijgt een prominent plekje. Je cv is bedoeld om jezelf te verkopen, en daar mag je best een beetje in smokkelen.

Onderscheiden is het toverwoord

Je weet dat je uniek, ervaren en ambitieus bent. Net als alle andere starters die solliciteren op jouw droomfunctie. Probeer daarom niet alleen te vertellen, maar ook te laten zien waarom je je onderscheidt van andere sollicitanten. Vermeld hoge cijfers, je scriptietitel, een minor, een bestuursjaar of een extra stage altijd op je cv. Wees ook concreet over behaalde resultaten: benoem het budget dat je hebt beheerd of het aantal klanten dat je hebt geworven.

De opmaak: tiptop in orde

Wellicht ten overvloede, maar jouw cv ziet er natuurlijk piekfijn uit. Een rommelige opmaak of spelfout is nog nooit een goede binnenkomer geweest. Daarom zorg je ervoor dat je motivatiebrief en cv getypt zijn in hetzelfde lettertype en dat er bij voorkeur geen afkortingen in voorkomen. Belangrijke dingen highlighten mag, maar kies voor vetgedrukte woorden en vermijd onderstrepen. Lange opsommingen – zoals werkzaamheden binnen een eerdere functie – vat je helder samen in bulletpoints. En ook de bestandsnaam van je cv is keurig: vermeld dat het om een cv gaat en voeg je naam toe aan de bestandsnaam, zodat recruiters de cv’s die ze ontvangen makkelijk uit elkaar houden.

Foto: do or don’t?

Over weinig onderwerpen bestaat zo veel onenigheid als over de foto op het cv. Mannen zouden het wel moeten doen, vrouwen niet, of was het andersom? Mijn ervaring is dat het per sollicitatie verschilt. Solliciteer je op representatieve functies of heb je de recruiter al eens ontmoet? Dan werkt het in je voordeel om een (professionele) foto toe te voegen. In andere gevallen liever niet, tenzij de vacature er expliciet om vraagt.

Heb jij een geweldig cv achter de hand, maar twijfel je aan je motivatiebrief? Lees ook ons blog Een killer sollicitatiebrief schrijven? Zo doe je dat! Op zoek naar iemand die de eindredactie van jouw teksten kan verzorgen? Neem contact op: we helpen je graag!

Headerafbeelding: Pexels

Deel dit artikel

Neem contact met ons op