Opvallen op social media? Vier tips voor storytelling 2.0

Vijfennegentig miljoen. Dat is het aantal foto’s en video’s dat dagelijks alleen al op Instagram wordt geplaatst. Dat betekent dat socialmediagebruikers een breed aanbod hebben aan wat zij lezen of bekijken. En dat betekent ook je van heel goeden huize moet komen, wil je opvallen met jouw stukje content. Je verhaal vertellen – storytelling – is niet meer voldoende. Tijd voor storytelling 2.0: vier tips om jouw verhaal effectief over te brengen aan je doelgroep.

1. Emotiontelling

Alles gaat tegenwoordig om emoties. En bij elke klant zijn er emoties te vinden die de doelgroep kunnen raken. Waarschijnlijk heb je al een mooi verhaal over waarom je kiest voor juist die duurzame materialen (afbreekbaar) of ingrediënten (biologisch of Fairtrade). Of vind je juist een connectie met je fans in de vorm van broederschap: samen op je motor door het weiland crossen. Laat dat dan zien. Zorg ervoor dat je laat zien wat voor meerwaarde je hebt voor de consument, in alles wat je doet. Zoek dát ene raakvlak met de consument op en breng dat in kaart. Vertel bijvoorbeeld niet ‘Koop bij ons eerlijke hamlappen’. Nee. Laat ze zíén dat je hamlappen eerlijk zijn.

Zo ging ik in de afgelopen anderhalve maand als reporter het land door voor supermarktketen PLUS. Op eigen initiatief doen de ondernemers van PLUS veel op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor hun klanten, medewerkers en het milieu. Ze hebben dus voldoende verhalen te vertellen. Maar dat doen ze eigenlijk nooit. Het werd dan ook tijd om dat eens aan de consument te laten zien. Aan de hand van reportages met foto’s, video’s en een stuk tekst.

Een ander mooi voorbeeld? Mexicaanse keten Chipotle vertelde zijn verhaal aan de hand van deze video.

2. De kracht van herhaling

Ongetwijfeld herinner je je ‘Even Apeldoorn bellen’ nog: een reclamereeks met gebeurtenissen met een foute afloop en daarna de tekst ‘Even Apeldoorn bellen?’ Herhaling werkte in de ouderwetse reclamewereld al goed, en dat is op het gebied van social media niet anders. Want herhaling is herkenning. Dat zit hem in verschillende dingen: beeldmateriaal, taalgebruik, content-categorieën op bepaalde dagen, … Zorg ervoor dat een volger altijd jouw merk herkent in je content. Pas dan komt het verhaal van je merk goed over. Zo wacht iedereen in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld nu al met smart op de volgende kerstcommercial van John Lewis. Social media staan er bol van rond december. Hoe mooi is het als je volgers speciaal naar jouw socialmediapagina gaan om te kijken of je al een nieuwe statusupdate hebt?

Nog een reden om te gaan voor herhaling: bereik. Omdat je op socialmedia-platformen te maken hebt met een algoritme, ziet niet je hele doelgroep alle content die je plaatst. Door te retargeten (het creëren van meerdere touchpoints met je doelgroep) vergroot je de kans dat je gezien wordt. Zorg – indien het past bij het platform – ook voor een consequentie in hashtags voor je campagne. Voor extra herkenning. En ja – een lekker advertentiebudget helpt hier natuurlijk ook goed bij!

3. Sprekend beeld

Een verhaal vertellen is niet moeilijk: leuke foto, stukje tekst erbij, en klaar is kees. Toch? Helemaal oneens! Kies voor een kwalitatieve foto of video die de gebruiker meteen in de sfeer van je verhaal brengt. Stel je voor dat jij de ontvanger bent. Wat is de reden dat jij bij het zien van een foto of video stopt met scrollen? Het beeld is het belangrijkst. Dat springt direct in het oog. Een foto van internet trekken en hopen op te vallen met tekst werkt dan ook niet. Stop minstens zoveel energie en budget in een goede fotograaf of cameraman.

Weet ook: videocontent werkt beter dan een post met foto. Facebook geeft de voorkeur aan videomateriaal en zal deze content dan ook eerder aan je volgers laten zien dan posts met een afbeelding of enkel tekst.

4. Structureer je structuur

Je verhaal kan dan nog zo mooi gefilmd zijn of juist enorm creatieve copy bevatten – het wordt pas een goed verhaal met een duidelijke verhaallijn, en wanneer het goed onderbouwd is. De gouden tip stamt uit de schoolbanken: werk vanuit een argumentatiestructuur. Dat geldt ook voor je persbericht, video of zelfs socialmediabericht. Want als je eerst je stelling (lees: boodschap) bepaalt en vervolgens de argumenten (lees: gebeurtenissen, scènes of alinea’s) op een logische volgorde structureert, staat je verhaal als een huis. Dan is het enkel nog een kwestie van uitwerken.

Een prachtig voorbeeld vond ik op de Facebookpagina van KLM. Kerstmis draait om samen zijn. En tegelijkertijd ook om eenzaamheid. Stel je voor dat je op het vliegveld bent tijdens de kerstdagen. Dan wil je het liefst gezelschap. Daar speelt de vliegmaatschappij mooi op in. Kijk zelf maar.

Is het lastig om je eigen verhaal te vertellen? Of een invalshoek te vinden? Wij zitten boordevol verhalen. Schakel onze verhaallijn in via 030 – 20 80 059 of mail ons!

Headerafbeelding: Flickr/magicatwork

Deel dit artikel

Neem contact met ons op